szarvasgomba magyarországról
Cikkek

Spanyolországban szarvasgombászszemmel II. rész

A Tuber melanosporum elterjedési területe Spanyolországban az északabbra fekvo, huvösebb, csapadékosabb éghajlatú tartományokra korlátozódik. Az Ibériai-félsziget belso vidékein az éves csapadékmennyiség sok helyen a 300 mm-t sem éri el, s ennek túlnyomó része is a téli idoszakban hullik le. Jellemzo például, hogy amikor Madridba érkeztem, már három hónapja nem volt eso, így a környezo mezok növényzete teljesen kiégett és sárga színu volt. Amikor viszont október elején kiadós csapadékkal megérkezett az osz, gyökeresen megváltozott a táj arculata. Kinyíltak a kikericsek és a sáfrányok, a réteken megjelentek az ördögszekér-Iaskagombát gyujto helybeliek, a magyaltölgye_ekben pedig' néhol hihetetlen tömegben bújtak elo a mediterrán vargányafajok. A földalatti gombák szezonja csak késobb kezdodik, így ottlétem alatt csak egyszer sikerült gyujtenem néhány Hymenogaster termotestet, melyek Guadalajara városban, a Henares folyó partján, fehér nyárak alól kerültek elo, az alcalá-i egyetem professzorainak legnagyobb csodálkozására és örömére.
Spanyolország délebbi régióiban, foleg Extremadurában és Andalúzia területén másféle

"gyémántokat" gyujtenek. Itt nyáron sem ritka a 45 oC, eso szinte egy csepp sincs, így az. erdok megritkulnak, helyüket a cisztuszosok foglalják el. A cisztuszfélék családjára (Cistaceae) szintén jellemzo az ektomikorrhizaképzés, és a szimbiózis gombapartnere gyakran szarvasgomba. Április-májusban a földalatti gombász, ha veszi a fáradságot, és kilátogat ezekre a termohelyekre, olyan gombákra bukkanhat, mint a Terfeziák, vagy a nálunk nem termo, ám szintén eheto Delastria rosea.
A Tuber melanosporum termesztésévei az utóbbi években sokan próbálkoznak Spanyolországban is. Az ültetvények egy része már terem, a szarvasgombát pedig javarészt a francia piac veszi fel. Ez az államnak jelentos bevételi forrás, ezért értheto, hogy a termesztési módszerek kidolgozására és az ültetvények létrehozására támogatási rendszert dolgoztak ki. A szarvasgomba kultúrája, fogyasztása tehát ismét divatba jött. Most már csak arra kell ügyelni, hogy a divatból ne váljon se divatorület, se múló szeszély, hanem sikerüljön ezt az értéket az ot megilleto rangra emelni, akár a spanyol, akára magyar kultúrában.

Halász Krisztián(megjelent a Fekete Gyémánt c. újság 2. számában, 2000-ben)