szarvasgomba magyarországról
Kínai szarvasgomba (Tuber indicum, Tuber sinensis, etc.)

A kínai szarvasgombát a tudomány csak a 80-as években "fedezte" fel és írta le, habár a helyi lakosság, a Yi és Han népek már évezredek óta fogyasztották. A kutatók között mai napig nem alakult ki egyetértés, hogy valójában hány szarvasgombafaj a "kínai szarvasgomba".

A különbözõ tudományos nevek (Tuber sinensis, Tuber indicum, Tuber hymalayense, Tuber indicum var. yunnanense, Tuber gigantosporum,) és a kutatók közti viták azt a tapasztalatot tükrözik, hogy ezek a távol-keleten sok helyütt elõforduló gombák egyrészt hasonló megjelenésüek, másrészt változékonyságuk és az "átmeneti alakok" gyakorisága miatt nagyon nehéz az éles fajhatárokat meghúzni.

A kínai szarvasgombák nemcsak egymásra hasonlítanak. Mind a spórát, mind a külsõ megjelenést nézve igen hasonlítanak a francia szarvasgombára. Az elsõ európai exportorök ezt ki is használták, és a gyanútlan vevõknek francia szarvasgombaként adták el a sokkal olcsóbb és vitatottabb minöségû kínai szarvasgombákat. Aki francia szarvasgombát vesz, annak ma is óvatosnak kell lennie, fõként az olyan tapasztalatlan piacon, mint Magyarország. Elkülönítõ bélyegként szokták nézni a gomba vöröses-pirosas peridiumát (külsejét), ami a kínai szarvasgombára jellemzõ. Sajnos ez sem biztos bélyeg, bár altalában jellemzõ, vannak azonban majdnem teljesen fekete kínai szarvasgombák is. Az illata árulkodóbb azonban csak annak, akinek van összehasonlítási alapja. Mindenképp gyanakodjunk, ha feltunoen olcsón (6-800 Euró/kg alatt) kínálnak "gyönyörû" francia szarvasgombát. Vásároljunk megbízható kereskedõtõl (amelyik kereskedõ árul külön kínai szarvasgombát is, az valószínüsíthetõleg nem keveri össze oket, mert összehasonlítva azért látszik a különbség)

Nem utolsó szempont, hogy tudomásunk szerint az utóbbi években hazánkba egyáltalán NEM importáltak friss francia szarvasgombát, mert itthon a magas ára (600-1500 Euró/kg) miatt nincs rá kereslet.Ha kétségeink vannak milyen gombát vettünk, nézessük meg szakértõvel.

Íze-illata változó(legfõképp a helytelen gyûjtés miatt), általában enyhe. A kínai szarvasgombákra eddigi tapasztalatok szerint jellemzõ, hogy mentesek rágástól, élõskõdõktõl (kukac, bogár, légylárva stb.) ez a termõhelyi adottság nagy kereskedelmi értékkel bír. Hasonlóan értékes tulajdonsága, hogy megfelelõ körülmények közt nagyon sokáig (tovább mint a hazai fajok) eltartható.